Al doilea „OZN” al Clujului. Cea mai modernă sală de sport din România va fi dată în folosință în toamnă

Al doilea
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Cea mai modernă sală de sport din România se dă în folosință, la toamnă, în Cluj. Din sezonul viitor, echipele de baschet, handbal sau volei își vor disputa meciurile într-o sală polivalentă comparabilă cu cele mai bune din Europa. Primăria Cluj a demarat proiectul „Sala Polivalentă” în 2011, iar lucrările sunt acum aproape de final. Pe lângă designul futuristic, noua sală impresionează și la capitolul dotări și capacitate.

„Va fi cea mai modernă din România”, se mândresc arhitecții, constructorii și primarul Emil Boc, când vorbesc despre sala ce va putea găzdui până la 10.000 de oameni. Arhitecții susțin că au urmărit ca noua construcție, aflată în imediata apropiere a stadionului, să rămână în linia arhitecturală a Cluj Arena. „Sala de sport se află în dialog cu stadionul, aparținând aceleiași generații. A fost gândită să funcționeze ca o extindere a stadionului. Designul puternic al stadionului necesita o replică la fel de curajoasă, atât pentru integrarea, cât și pentru individualizarea noului proiect. Interpretează temele majore folosite pe stadion: contrastul interior-exterior, transparent-opac, fluid-rectangular. Este un pasaj din lumea exterioară spre interiorul spectacolului sportiv”, sună prezentarea arhitecților care au proiectat noua construcție.

Șantierul a intrat în faza finală. „Lucrările de rezistență sunt încheiate, rămânând de executat doar lucrările de arhitectură și instalații. Se lucrează la finalizarea închiderilor perimetrale, a fațadei decorative. Sunt în plin proces de execuție comparimentările din gips carton, instalațiile sanitare și electrice și instalațiile de iluminat și sonorizare”, spune inginerul Cristian Manițiu, directorul executiv de producție industrială a firmei care se ocupă de construcția sălii.

Investiție 100% din bani publici

Noua sală de sport a costat mai puțin de jumătate din investiția pentru construirea stadionului. În primă fază, Primăria a achitat 43.753.934 lei pentru începerea construcției, ceea ce înseamnă peste 9,9 milioane de euro. A doua tranșă de bani achitați constructorilor s-a ridicat la valoarea de 43.293.764, 9 lei, adică puțin peste 9,8 milioane de euro.

Investiția a fost suportată 100% din bani publici. „Acest proiect important reprezintă una dintre prioritățile majore ale Primăriei Cluj-Napoca pentru anul 2014. Este vorba despre finalizarea Sălii Polivalente și a parcării aferente de 445 de locuri”, a spus Emil Boc, printr-un comunicat postat pe site-ul Primăriei.

Ținând cont că numărul maxim de spectatori pe care îi poate găzdui noua sală, la un meci, este de 8.500, un calcul simplu arată că sala polivalentă a avut costuri aproximative de 2.350 de euro/scaun. Din acest punct de vedere, noua construcție a costat mai mult decât Cluj Arena, al cărui cost per scaun nu depășește cu mult 1.400 de euro.

Lucrări oprite pentru că erau prea ieftine!

Proiectul noii săli polivalente a început în mai 2011. După un an în care s-a realizat 60 la sută din construcție, lucrările au fost sistate. Firma de construcții care a avut o ofertă aproape dublă față de cea care a început lucrările a contestat licitația, iar Tribunalul Cluj a decis oprirea lucrărilor pentru un motiv incredibil: costul prea mic. S-a organizat o nouă licitație, dar suma și firma constructoare, stabilite inițial, au rămas în picioare. Astfel că lucrările au putut reîncepe abia în luna ianuarie a acestui an.

Acest scandal a costat Primăria 5.985.653 lei, bani care au fost plătiți pentru conservarea construcției cât timp lucrările au fost oprite. Sala care trebuia finalizată în mai puțin de doi ani va fi astfel terminată la 3 ani și 4 luni de la demararea lucrărilor.

De la baschet la tenis de masă

Sala polivalentă a Clujului are o suprafață construită de 10.000 de metri pătrați și se întinde pe 40.000 de metri pătrați. Construcția a fost ridicată pe 5 niveluri. Subsolul, aflat la 3,4 metri sub pământ, a fost rezervat parcării care va deservi sala. Aici vor fi organizate 445 de locuri de parcare și unele anexe tehnice.

Parterul este zona de acces pentru toate categoriile de participanți la evenimentele sălii și tot aici vor fi vestiarele sportivilor și sala de antrenament. „Aici se regăsesc și căile de acces la spațiile comerciale și la restaurant, dar și unele spații tehnice”, spune inginerul Cristian Manițiu. Etajul 1 se află la 4,86 metri înălțime și la acest nivel au fost concepute spații pentru baruri, garderobe și grupuri sanitare pentru spectatori. Etajul 2, aflat la peste 10 metri înălțime, le este destinat atât spectatorilor obișnuiți, cât și VIP-urilor. În zona VIP se află lojele, un bar și diverse săli de conferințe. Ultimul etaj se află la înălțimea de 14,65 metri. „Este nivelul unde au acces în sala de sport reprezentanții media. În același timp, s-a prevăzut amplasarea în viitor a unor boxe ce pot fi închiriate către firme sau grupuri de persoane cu abonament anual sau doar la anumite evenimente”, declară Cristian Manițiu.
În sala multifuncțională se vor putea ține antrenamente și competiții pentru aproape toate disciplinele. Începând de la cele mai importante sporturi de echipă, precum baschet, handbal și volei, până la sporturile individuale. „Va găzdui karate, judo, gimnastică, scrimă, box, fotbal în sală, badminton, arc, aikido, tenis de câmp, tenis de masă, dar și concerte și evenimente culturale”, scrie pe site-ul Primăriei Cluj. O parte dintre aceste sporturi pot fi practicate și pe Cluj Arena.

Panouri solare și tribune extensibile

Modernitatea noii săli este redată și de elementele prin care aceasta își modifică structura tribunelor și utilizează resursele regenerabile. Fațada sălii polivalente conține panouri solare care transformă energia solară în energie electrică și are și capacitatea de a recupera și folosi apa de ploaie sau zăpada.

O altă inovație o reprezintă tribunele extensibile, astfel încât capacitatea noii săli să poată fi modificată, în funcție de eveniment. „Pentru competițiile de baschet, handbal, volei sunt doar locurile de pe gradene și parțial scaune, în jurul spațiului de joc, pornind de la 7.300 de locuri și ajungând la 8.500 de locuri, iar la un concert se pot așeza pe spațiul de joc scaune, ridicând capacitatea sălii la 10.000 de locuri”, explică același inginer Cristian Manițiu.
Pentru a se ridica sala polivalentă din Cluj a fost nevoie de 9.000 de metri cubi de beton, 2.000 de tone de oțel, 400 de tone de structuri metalice și 25.000 de metri cubi de gips carton. Sportivii vor avea la dispoziție 2.000 de metri pătrați de parchet, 6 vestiare și un spațiu destinat controlului antidoping.

Peste 200 de muncitori sunt prezenți pe șantier pentru ca sala să poată fi inaugurată pe 15 septembrie. „Se lucrează zi-lumină, într-un ritm susținut, pentru a termina lucrarea în timpul contractat cu Primăria Cluj-Napoca”, spune inginerul șef al construcției, Cristian Manițiu.
Sala polivalentă își deschide porțile la finalul lunii octombrie. „Vă anunț de pe acum că primul mare eveniment va fi concertul susținut de artistul britanic James Blunt, pe 31 octombrie 2014″, a spus primarul Emil Boc.

Baschetbaliștii nu sunt hotărâți să se mute în noua sală

Cele mai importante echipe din Cluj-Napoca, formația de handbal feminin „U” Jolidon și baschetbaliștii de la „U” Mobitelco, abia așteaptă să umple noua sală. Formația de baschet a jucat în ultimii ani cele mai multe meciuri cu sala plină. Președintele Mircea Cristescu nu știe dacă va alege să joace în noua sală, dar e sigur că aceasta va fi utilă măcar pentru antrenamente. „Pentru noi este o provocare să vedem dacă o umplem. Nu știm ce condiții vor fi acolo. Sunt deocamdată multe necunoscute și nu știm dacă vom juca acolo. De Sala Sporturilor «Horia Demian» ne leagă o întreagă istorie. Să dea Dumnezeu să fie terminată în octombrie și rămâne de văzut. Pentru noi ar putea însemna însă și mai multe poziții de antrenament, antrenamente de două ore, pentru că actuala sală eram nevoiți să o împărțim cu toate celelalte ramuri și, din 10 luni, puteam să folosim doar vreo 8 luni sala, pentru că erau și alte evenimente. Încă nu am avut contacte cu Primăria în privința utilizării acestei săli”, a spus Mircea Cristescu, președintele executiv al echipei de baschet „U” Mobitelco.

Handbalistele de la „U” Jolidon au evoluat în sezonul trecut de Liga Campionilor și au întâmpinat probleme în privința organizării meciurilor, ținând cont că vechea sală nu îndeplinea toate criteriile cerute de forul continental. „Sperăm că noua sală va aduce un număr cât mai mare de spectatori. Dacă ne gândim că în momentul în care ne‑am calificat în Liga Campionilor au fost necesare mai multe modificări la sala veche de 40 de ani pentru a putea găzdui meciuri, era mare nevoie de această sală modernă. Sper să o umplem și să ne ridicăm și noi cu evoluțiile la nivelul construcției”, a spus și Cosmin Sălăjan, directorul sportiv de la „U” Jolidon.

Europeanul de baschet, la Cluj?

Construcția noii săli ar putea aduce la Cluj și un Campionat European. Atât cei de la baschet, cât și cei de la handbal visează la acest lucru. „Sigur că e foarte frumos pentru Cluj și ne putem gândi chiar la organizarea unui Campionat European de baschet, având două săli, alături de alte orașe din țară sau chiar împreună cu Ungaria”, spune Mircea Cristescu.

Același vis îl are și Cosmin Sălăjan. „Orice sală e binevenită, mai ales una modernă, care poate găzdui competiții de mare anvergură. Cu această sală avem șansa să organizăm o competiție importantă de nivel internațional”.

Acest proiect important reprezintă una dintre prioritățile majore ale Primăriei Cluj-Napoca pentru anul 2014
Emil Boc, primar Cluj-Napoca

Se lucrează zi-lumină, într‑un ritm susținut, pentru a termina în timpul contractat cu Primăria Cluj-Napoca
Cristian Manițiu, inginerul șef al construcției

Licențiat în jurnalism, Vlad Măcicășan a început să colaboreze cu ProSport încă din anii de facultate. Scrie fără întrerupere pentru ProSport de 17 ani, când a și început cariera de jurnalist sportiv. Jurnalist de presă scrisă și tv, Vlad Măcicășan moderează și emisiuni ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Gigi Becali, prima reacție după eșecul de la Botoșani. Cine a fost principalul vinovat
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
"Am greşit când am ales FCSB". Şi-a asumat transferul ratat: "Nu eram pregătit când am acceptat"
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în Europa Centrală și de Vest
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×